Open Orbit

Flygdagbok

Detta är utdrag från Nils Holm’s flygdagbok från tiden han tjänstgjorde vid F 11. Dessa delar av dagboken har även publicerats i [1]. Mattias Holm lagt till länkar, referenser och lite kommentarer för att stödja personlig forskning.

This is an excerpt from Nils Holm’s flying journal from the time he served at the F 11. These parts of the journal has also been previously published in [1]. Mattias Holm has added links, citations and some editorial notes here to support personal research. The journal is in Swedish, and has not been translated.

1942

4/11: Första flygningen med B 3. Flygning från höger sida.

5/11: Flyger från vänster sida.

11/11: Start- och landningsövningar.

12/11: Start- och landningsövningar.

13/11: Enkelkommando i B 3 efter 3 tim, 50 min. 29 landningar.

14/11: I och med enkelkommandoflygningen ligger vi nu i beredskap var tredje vecka. I praktiken betyder det permissionsförbud.

16/11: 1-motorflygning med B 3. Inte så svårt som väntat. Knabe är en lugn och behaglig instruktör.

19/11: Första spaningsuppdraget.

20/11: Knabe muckar.

23/11: Studiebesök och båtkännedom i Oxelösunds hamn.

24/11: Får Brink som flyglärare. Han skäller nästan hela tiden på en egendomlig skånska. Är det komplext att så många underofficerare och underbefäl skäller och på så sätt gör eleverna mindre receptiva. Inlärningen blir absolut sämre!

25/11: Flygning F 11 - F 1 - F 3 - F 11. Fel på bränslesystemet. Reparation på F 3. Tid: 1 tim.

27/11: Navigeringsövningar i Tp 5 (Ju 52). Rätt tråkigt. Mådde illa. Såg flygplanskryssaren Gotland och en massa ubåtar.

6/12: Maten i allmänhet bra, men i dag blev vi matförgiftade. Tredje gången på lika många veckor. Stuvade morötter!

7-8/12: Det snöar kraftigt. Vi tilldelas antika skidor. Markstridsutbildning på kulspruta. Svårt att skjuta skurar.

15/12: Värnpliktige flygföraren Schoultz och spanaren Ståhl råkar ut för dåligt väder under flygning i södra Sverige. Landar trots förbud i Kalmar och plöjer upp fältet. Startförbud!

18/12: Stor flottiljparad i stan med Krigsmans Erinran. De värnpliktiga får inte längre bära vit krage utan förses med en vit tygremsa som knytes runt halsen!! Förfärligt fult och besvärligt. Till andra egendomligheter i klädseln bär även manskapet koppel. På andra flottiljer är det förbehållet officerare och underofficerare. På andra orter hälsar värnpliktiga på F 11:s värnpliktiga och underbefäl.

21/12: Utbildas på gummibåt av tysk konstruktion.

22/12: Halva styrkan åker hem på julledigt.

24/12: Flotta julklappar av Kronan: Tandborste och hårvatten. Under julen pryddes matsalen med bordsdukar. Bra mat!

29/12: Andra halvan åker på permission (till 6/1-1943).

1943

11/1: Första flygningen sedan 15/12.

12/1: Aspirant Gustavsson i B 3 kör på värnpliktige flygföraren Svesse i en Tp 5. Endast mindre skador.

15/1: Upp klockan 03.30 för tåg till Stockholm och buss till Hårsfjärden på studiebesök. Ombord på Gotland, Gävle, Patricia och ubåten Tumlaren. Intressant och lärorikt, men vill inte byta vapenslag.

20/1: Lär oss deviera B 3-kompasser.

21/1: Blir korpral!!

22/1: Fallskärmspackarkurs.

28/1: Destination Malmö med spaning mot Kustflottan i Karlskrona. Alla andra vände i trakten av Kalmar men jag, med Mide och Hellstrand som flygspanare, fortsatte och tvingades lågsniffa i Karskrona hamn (och över Mides hem). I Skåne minskade molnhöjden snabbt till tio m. Hellstrand tycktes inte gilla lågflygning till skillnad från Mide. Malmö rapporterar sikt 200 m och molnhöjd 0. Flyger till F 3 för att tanka.

1/2: Lasse Larsson kvaddar en B 3 (nr 10) utanför fältet i Malmö [2]. Bränslekranarna ej standard. Det ena landningsstället vek sig och nosen trycktes in. Fänrik Sjögren vrickade därvid foten. Får motorfel på B 3 (nr 12) och enmotorlandar på Kungsängen i Norrköping för reparation.

23/2: Överste Schyberg inspekterar vår flygning till Visby.

24/2: När översten skulle flygas hem hjälptes löjtnant Ahlin och Elghorn att navigera så att de förlorade orienteringen

27/2: Navflygning i Tp 5. Nocke Nordquist sumpar hängande antennen i Karlsborg.

8/3: Första genomgången på S 16 Caproni.

9/3: Till F 21 i Kallax via F 4 i Östersund (tankning). 30 min efter start från F 4 får vi order att återvända. Orsaken var att Egéus fått motorstopp på båda motorerna p g a att det varit vatten i bensinen. Båda motordrivna bränslepumparna skar. Motorerna kom igång med handpumpning på 30 m höjd. Vid landning på F 21 fick vi se en B 3 med nosen i marken utanför banan. Jens Reiman hade fatt anvisning att landa i medvind. Även vi blev anvisad fel bana, men var ju varnade.

11/3: Jag TLM, i väntan på inflygning på B 4 Hawker Hart. Flygningen inställd på grund av att Schoultz i kraftig sidvind kom in i en snövall och hamnade i ryggläge. Propellerbitarna flög omkring och då jag kom fram hängde han upp och ner med bensinen droppande ner på cylindrarna. Otäckt!

17/3: Dimma F 21. Landar Boden. Missar landning och får gå om (kort fält) Egéus kommer ner på fjärde försöket.

22/3: Flygning F 21 - F 11 (4 tim)

29/3: Min första flygning med S 16.

9/4: Samtliga S 16 med dubbelkommando trasiga. Brandel på F 3 störtar [3]. Nu har en sjundedel av kursen störtat!

12/4: Enkelkommando i S 16 (4 tim, 15 min. 13 landningar).

Maj: Kapten Rehnberg avgår som divisionschef och ersättes av kapten Lennart Bunke.

7/5: Då jag efter starten minskade gasen fick jag gasreglaget i näven. Vänster motor fixerad på 2 000 r/min. Missar första landingsförsöket på grund av för hög fart. Stoppar ej motorn på grund av hög vikt och endast tre timmars flygtid efter enkelkommando. Landar med 'Tummelisametoden', det vill säga kontakt-kupé på motorn som ju inte gick att dra av.

14/5: Fanjunkare Stark kvaddar en Fokker vid landning i hård byig vind.

Note
Mattias: Förmodligen [4] som är registrerad för den 15e maj.

20/5: Jag blir Linktrainerinstruktör.

Under den gångna månaden har alla flygförarna fått skriva på en förbindelse att inte lågsniffa. På vår division var den allmänna meningen att lågsniff bör tränas så mycket som möjligt eftersom det på grund av flygplanets dåliga fart är det enda sätt på vilket vi skulle kunna klara oss undan ett förföljande fiendeflygplan.

6/6: Flottiljparad för fanan i Nyköping (Stora Torget). Musiken spelade dåligt och Bunke kom i otakt med de övriga divisionerna. Vid inmarschen på torget utmärkte han sig genom att byta fot med en fantastisk påföljd för alla eftervarande. Flaggan hissades dessutom felaktigt.

16/6: Kungens födelsedag. Parad igen. Åter utmärkte sig Bunke genom att komma i otakt.

Kommentarer: Det märks en avsevärd skillnad på divisionsandan sedan Bunke kom. Jämfört med Rehnberg är han gnatig, mån om sin värdighet och dessutom rädd för att lata oss flyga om det skulle råka blåsa en aning i Kina. Det goda kamratskapet på Rehnbergs tid har försämrats. Det verkar som om alla går omkring och är lite rädda. Beträffande flygning är det dåligt med tidstilldelningen eftersom Capronin mest står på marken med olika fel. Det blir mest Tp 10 och Sk 11. Frånvaron av uppvärmning i flygplanen har medfört att jag fått smärtor i axlar och knän. Går på behandling (reumatism?).

1/7: Min första långflygning med S 16: 2 tim, 30 min. Det är den hittills längsta flygningen med S 16 sedan ombyggnaden. Har Westberg som spanare men han hittar inga fält i Västergötland på egen hand.

Jag får rycka in. Han får spaka (flygspanare) på hemvägen men det går väldigt dåligt. Han verkar spänd och ur balans och gräver ner kärran i svängarna. Blir irriterad då jag ingriper.

2/7: Schoultz, Westberg, Jansson och Gullberg kommer inte hem på beräknad tid [5]. Jag som är TL på märket slår larm. Med 1 löjtnant Ribbing som spanare (+ ERI och ERG) spanar vi efter flygplanet i Östersjön och hittar nedslagsplatsen sju minuter flygtid söder om Landsort. När vi tittat på oljefläcken kommer en S 17BS från F 2 rakt emot oss på samma (låga) höjd. Jag 2 svänger i överensstämmelse med OSF höger, men han svänger vänster!! Jag trycker för att komma under men det gör han också. Med ett ryck i spaken lyckas jag undvika en kollision men det var så nära att jag kom in i hans propellerström. Det var nära att vi fått tre havererade flygplan på samma ställe. Det enda vi såg var oljefläcken och några spillror, som vi fotograferade.

7/7: Spänt politiskt läge. Flygande personalen deltar i kamouflering av luftvärnsställningarna.

8/7: Kadetten Torell får punktering i starten och havererar en S 16.

12/7: Hastighetsmätaren slutar fungera. Landar utan problem.

14/7: Fortfarande spänt läge. Kvällsnöjet bestar av att bygga flygplanvärn.

21/7: F 11 etablerar en spaningsgrupp på F 7. Endast två flygplan till att börja med. Förare: Furir Lind och korpral Holm. Spanare: Trybom och Ståhl. Flygsignalister: Palmquist och Elghorn. Anflygningen till F 7 gick i rote och var i roligaste laget. Vi flög in framför märket på fullgas. Tappade en hängande och två fasta antenner.

23/7: Lind får motorstopp på båda motorerna. Själv får jag vända från ett specialuppdrag på grund av överhettning.

26/7: Förläggningstruppen kommer.

27/7: Spaningsflygning mot Norge.

28/7: Resten av flygstyrkan kommer. Löjtnant Jakobsson chef för gruppen.

29/7: Markstyrkan kommer.

31/7: Spaning mot Norge.

Kommentarer: De allierade har nu efter segern i Nordafrika börjat anfallet på Italien där Mussolini har avgått. Sverige har sagt upp transiteringsavtalet med Tyskland. Flygvapnet har krigsmobiliserats, vilket märks på våt beredskapstjänst. Vi ligger på pappersmadrasser utan lakan. Många gånger tycker man att det är trist att ligga i beredskap i hangaren utan att kunna komma ur kläderna. Ingen belysning, ingen radio och ingen permission.

1/8: Spaning mot Norge. Flyger över en amerikansk B-17 Flygande fästning. Mina motorer går dåligt. Måste handpumpa oss fram.

6/8: DC-3 (kurir) landar på natten och startar igen.

10/8: Eskaderövning börjar.

12/8: Upp 02.30 för spaning mot kusten.

19/8: Vi blir överklass och får riktiga papperslakan.

20/8: Berkenstam, Brink, Malmström och Fagerlund störtar med S 16 nr 52 i en sjö utanför Uddevalla [6]. Orsak bränslebrist, därför att flygplanet tog bränsle från endast en tank, vilket hade avlämnats! Berkenstam tuppar av och finner vid uppvaknandet att han sitter upp och ner i vattnet. När han kommer upp håller Brink på att sjunka men räddas av Fagerlunds dykning ner efter gummibåten. Brink och Malmström till sjukhus där de får stanna.

25/8: Har uppvisning i avancerad flygning med Sk 11 för ÖB, C FV och C F 11. Provflygaren Claes Smith har kommit hit med en Saab J 21 för markprov inför utprovningen.

28/8: Start vid 6-tiden för spaning mot Karlskrona hamn. Dåligt väder. Går över hamnen i moln och gör en kraftig dykning under sväng för att komma i fotoläge (flygspanare Ståhl). Kommer ur moln precis framför nosen på en annan S 16. Nära ögat (och några meter från döden)!

31/8: Den bekräftade omplaceringen till hemmabasen inställes, dock inte för alla. Tyska pressen gör hotfulla utfall mot Sverige. Smärre upplopp i Danmark och Norge.

15/9: Konstateras att flygplanet bebos av råttor, efter att dygnet runt ha fått stå i flygplanvärn. Flygplanen får nu hangarplats. Själva kastades vi ut ur kasernerna och bor nu i en lektionssal i Stallmästargården.

29/9: Gruppchefsbyte. Löjtnant Jakobsson går, löjtnant Rosén kommer.

27/10: Efter 95 dagar utan permission återkommer jag till F 11. Underbart med en riktig säng. Spanar på tyska trupptransportfartyg på väg mot Norge.

5/11: Aspirant Forsberg får motorstopp på S 16 och även den andra motorn stannar. Landar på ett 300 meter långt fält med landingsstället ute (!), trots att micropumpen inte fungerade. Stannar fem meter från ett dike. Tur och skicklighet!

18/11: För att stävja busflygning monteras barograf i vissa flygplan. Duvanders initiativ men tyvärr ineffektivt. Barografen synlig…​

7/12: Genomgång i matsalen av S 16 brister. Fel på allt!

13/12: Värnpliktige flygföraren Öström på ensamflygning i S 16 får stopp på bada motorerna. Försöker landa bana 28 efter högersväng in mot fältet på 150 meters höjd. Skjuter över banan i hög fart med riktning mot skogen. Kraftig markkontakt varvid båda motorerna brakar igång på fullgas. Som ett kors mot himlen stiger han för att omedelbart försvinna bakom skogen under trädtoppshöjd. De klarar sig. Glappkontakt i huvudmagneten. Det blev kontakt vid den hårda markkontakten. Otäck syn var det.

1944

1/1: Dåligt väder med snö. Fick kraftig isbildning sa att hastighetsmätaren fastnade på 220 km/h. Landningen gick bra med ledning av känsel och hörsel.

11/1: Sergeant Lindberg nödlandar i trakten av Västervik, en bit ut i havet [7]. Buklandning på isen, som går sönder, men flygplanet vilar i 40 minuter på vingarna innan det sjunker. Det var bara tio meter djupt så stjärten stack upp en bit. Innan flygplanet sjönk plockade besättningen ut bland annat radioutrustningen.

12/1: Flygspaning i 2 tim, 5 min. Temp -35° till -40°. Fryser trots vinterkläderna så att mekanikern måste massera mina fingrar som börjat bli vita. Det gjorde så ont att jag skrek av smärta.

12/1: Kadett Malmström (MAL) och fänrik Forslund får motorstopp. Malmström vet tydligen inte hur man ska göra för att fa ut bästa effekt ur den aktiva motorn och tydligen inte heller hur man ska trimma för minsta luftmotstånd. Klarar inte att flyga utan höjdförlust. Nödlandar i trakten av Drottningholm. Malmström har flera gånger visat en nervös läggning.

13/1: Jag var reservflygförare åt Hennings och Malmström. Verkligen kontraster. Hennings rå, saklig och nonchalant. Malmström försiktig, okunnig och rädd (det beror inte enbart på gårdagens händelser). Vi hade lite lågt bränsletryck på vänster motor. Genast fick han för sig att motorn gick dåligt, fast ingen av oss andra hörde det minsta fel. Han var alldeles genomsvettig trots kylan. Han borde sluta innan det blir katastrof.

13/1: Rosenberg kör sönder en S 9 genom att kollidera med en S 16.

18-19/1: Åker åter till F 7 - med tåg. Fick sällskap med ett gäng norska flyktingar som berättade hur svårt det var i Norge. Brännvinet kostade 100 kr litern, cigaretter ända upp till två kr styck. (jämför min lön på 90 kr/mån) Kött förekom en gång varannan månad. Samtliga studenter fanns antingen i Tyskland, Sverige eller undangömda i Norge. I Sverige fanns spioner som tog reda på pojkarnas namn för att sedan smita över till Norge och rapportera till tyskarna.

20/1: Barmark och blött fält hindrar all flygverksamhet. Tjänsten består mest av idrott, någon lektion om något som man redan kan, flygplanbesiktning och 'halmpressning', det vill säga sängläge.

26/1: Äntligen flygning. Samverkan med infanteriet i skymningen. Lågspaning med synnerligen besvärande spegelreflexer i glasnosen. Mörkerlandning utan flodljus och lyktrad. Riktigt spännande.

29/1: Provflyger nr 61 med Ålund och Erlandsson. Rent straffbar nedgång från 5 300 meter. Överskred maxhastigheten betydligt och försökte göra vingover. Efter landning konstaterar vi att en motorplåt sitter löst.

1/2: Provflyger ett flygplan som inte flugits sedan det i F 3:s regi havererade 28 juli 1941 (nr 3304, det flygplan som Öström hade vid nedskjutningen den 15 maj 1944 [8]). Det märktes på motorerna att det var ett 'nytt' flygplan. Problem med höga temperaturer och vid landningen visar det sig att bromsarna inte fungerar, vilket inte gjorde något eftersom fältet var så löst att det blev två fina plogfåror efter hjulen.

9/12: Ny provflygning med 3304. Åter lossnar en motorplåt.

11/2: Idag gick 3304 till CVV med löjtnant Simmons (F 7) som flygförare. Löjtnant Rosén följde med som flygspanare. Nu när kärran var provad vågade de skitarna och jag som var yngst i tjänsten kunde naturligtvis inte komma ifråga. Rosén, som ju inte är förarutbildad, har för oss varit en stor besvikelse. Han är överdrivet försiktig och det bir dåligt med flygning. Kanske han känner sig osäker!

28/2: Hem till F 11.

29/2: Får den femte instruktionen i handhavandet av bränslesystemet - på tre månader!!

Under februari 'råkar' kadett Forsberg träffa ett träd med en Sk 12 men kan oturligt nog inte skaka bort de grenar som fastnade i flygplanet. Det blev buren!

1/3: 21.30 börjas ett väldigt skjutande nere vid hangarerna. Enligt rykte tyckte sig någon ha sett mystiska personer smyga omkring. Ingenting hittades. Spionskräck och nervspänning??

3/3: Får förfrågan om jag kan tänka mig en flyginstruktörskurs till hösten. Skulle tills dess kunna få tjänstgöra som instruktör på S 16 för ett 15-tal nya aspiranter. Den sedan den första uppskjutna flygningen blir äntligen av. Isbildningsrisk förekommer i moln och vi förbjuds att flyga i moln!! Jag gjorde molngenomgång. Flygtid F 11 - F 21 = tre timmar.

5/3: Får ägg till frukost!!!

6/3: Föreställer tillsammans med Brink en bombflottilj och anfaller grupp två flygfält. Förvånas ter över Brinks flygning.

8/3: Under landning går bromswiren av. Lyckas med fullgas klara en gärdesgård men fastnar i en snövall. Loss av egen kraft. En flygförare kommer ner först vid femte försöket. Värnpliktige flygföraren Rosenberg avpolleteras efter busflygning i trafikvarvet. Ska stoppas även civilt. Se även 13/1-1944! Kadetten Malmström far avsked som flygare på grund av flygskräck. Väntat!

10/3: Har ännu inte fått svar på min ansökan om att i dag få resa på tjänstledighet till min systers bröllop i övermorgon. Cornelius anser att jag inte kan få åka förrän lördag (11/3). Jag skulle ju vara framme ett par timmar före bröllopet. Återkommer när Schyberg är inne och anhåller ånyo om tjänstledigt. Nu går det väldigt bra!

17/3: F 21 - F 11. På 600 meters höjd lutar sig flygplanmästare Larsson framåt för att titta på vänster motor. Plötsligt stannar bada motorerna. Vi är tungt lastade och sjunker snabbt nedåt och jag siktar in mig på att landa på en isbelagd sjö medan vi systematiskt går igenom bränslesystem, instrument och reglage. Finner huvudmagneten frånslagen. Bada motorerna går gång på 100 meter. Det var Larsson som kuperat motorn med sin mössa då han lutade sig fram och vred på huvudet. Övrig besättning: Löjtnant Wibom och furir Eriksson (Eri). Flygtid: Tre timmar.

23/3: En spaningsgrupp ombaseras. Detta omtalas samma dag på de sovjetiska nyheterna.

5/4: Samövning med F 8, som skulle skjuta ner oss under spaning mot Stockholm. På 7 000 meters höjd får jag lågt oljetryck och återvänder hem utan någon strid. Efter landning konstateras kraftig rök från höger motor och oljan rinner i strömmar från flera lagringar. Påskafton: Segelflyger med Schyberg, Duvander och Brink.

21/4: Till F 7 igen. Löjtnant Rosén erbjuder mig utan vidare att få bo i kadettförläggningen. Förra gången gick det minsann inte att ordna trots att löjtnant Jakobsson tidigare lovat det (låg i en skollokal tillsammans med en massa bassar). Jag har kanske blivit finare nu när jag uttagits till flyglärare på aspirantskolan.

25/4: Spaning mot trupper i trakten av Falköping. Vingduken lossnar på ena sidan under dykning.

29/4: En hel massa amerikanska Flygande Fästningar och Liberators kom hit för internering.

1/5: Tar avsked från F 7 och F 11. Tar tidiga bussen till järnvägsstationen men fastnar i vakten. Från högsta ort hade utgått påbud att ingen, på grund av det ånyo kritiska läget fick lämna förbandet. Flygvapenordern hjälpte inte trots att det uttryckligen stod att jag samma dag skulle börja min tjänst på F 5. Med dagofficerens hjälp lyckades jag dock att komma loss från F 7. Det skedde utan saknad! I och med detta var det slut på F 11-tjänsten."

Referenser

[1] M. Forslund, Caproni Ca 313 R.P.B./S: B 16A - S16 A &B; T 16A - Tp 16A, no. ISBN: 978-9197767736. Mikael Forslund Produktion, 2012.

[2] “Flygvapenhaverier 1914–2007,” Jun. 12, 2020. https://riksarkivet.se/psidata/flygvapenhaverier.

[3] “ASN Wikibase Occurrence # 271511, Fokker C.V-E (S 6B).” https://aviation-safety.net/wikibase/271511.

[4] “ASN Wikibase Occurrence # 271515, Fokker C.Vd (J 3B).” https://aviation-safety.net/wikibase/271515.

[5] “ASN Wikibase Occurrence # 271333, Caproni Ca.313 (S 16B).” https://aviation-safety.net/wikibase/271333.

[6] “ASN Wikibase Occurrence # 271325, Caproni Ca.313 ((B)S16A).” https://aviation-safety.net/wikibase/271325.

[7] “ASN Wikibase Occurrence # 170620, Caproni Ca.313RPS S 16A.” https://aviation-safety.net/wikibase/170620.

[8] “ASN Wikibase Occurrence # 94996, Caproni Ca.313 S16.” https://aviation-safety.net/wikibase/94996.